Job en Eef in Azië

Relaxed Yangshuo

We zijn in China!
Na de snelle trip in Hong Kong zijn we na een lange reis van meer dan 15 uur nu al weer 1,5 week in Yangshuo (Zuid-China). China heeft ons verbaasd. We hadden namelijk toch een redelijk hardnekkig stereotype beeld van Chinezen: vies, niet vriendelijk en toch een beetje achteroplopend ten opzichte van het westen. We waren dan ook blij verrast dat de vrouwen hier echt schatjes zijn, de jonge mensen er hip bijlopen en het eigenlijk op straat en in de hotels schoon is.

Communisme
Aan alles is wel te merken dat dit land communistisch is en dit van jongs af aan er met de paplepel in is gegoten. In China houden ze van regels. Bij de grens in Shenzhen moesten we verschillende formulieren invullen en wel langs maar liefst 4 verschillende poortjes. Ook werd je temperatuur opgemeten om te bekijken of je geen mexicaanse griep had. Gelukkig voor mij begon de 39 graden koorts pas 2 dagen later! :-)

Ook even de trein instappen betekent aan 4 verschillende mensen je kaartje laten zien. Bij elk treinstel stond een conductrice in de deuropening. Het is niet overdreven om te zeggen dat er minstens 5x zoveel personeel rondliep in de trein ten opzichte van Nederland. De slaaptrein was trouwens heel erg ok. Met 6 mensen in een coupe, 3 stapelbedden boven elkaar aan elke kant was wel redelijk claustrofobisch. Ook veel klimwerk, omdat wij op het bovenste bedje sliepen, maar uiteindelijk was het prima te doen.

Er heerst een enorm solidariteitsgevoel, iedereen behandelt elkaar gelijk. In de trein gingen mensen die elkaar niet kenden op het bed van een ander zitten en dit werd zeer ok en normaal gevonden. Iedereen probeert er met zijn allen het beste van te maken en met elkaar samen te werken. Uiteraard is er ook een keerzijde aan het communisme. Dat de overheid zo diep ingrijpt in de gezinsleven doordat maar 1 kind mag worden gekregen vind ik mij moeilijk voor te stellen. Als je toch meer kinderen krijgt volgt er een boete van 3 tot 10 keer het jaarinkomen, ook kun je je baan verliezen. Met dit beleid sinds 30 jaar zijn er wel 300 miljoen minder chinezen geboren dus effectief is het wel!

Yangshuo

Op dit moment zijn we dus in Yangshuo, bekend om zijn prachtige omgeving met karstbergen. Dit plaatsje is ingebed tussen 2 mooie rivieren, de Li-rivier en de Yulong-rivier. Het plaatsje telt ongeveer 300.000 inwoners, wat een klein stadje voor Chinese begrippen is. Er zijn veel Chinese toeristen, veel barretjes, disco's, genoeg te beleven dus. Chinese proppers zijn ook hilarisch.

Inmiddels is Yangshuo in Nederland waarschijnlijk bekend om de luchtballonexplosie. Het had ons een mooi uitje geleken, maar we zien er nu even vanaf.

Wat nog steeds opvalt is het eten. In Yangshuo is genoeg normaal eten, zowel westers als chinees te krijgen, maar we hebben ook al hond op een menu-kaart zien staan. We hebben al een tentje waar we elke dag wel even heengaan: Kelly's place. Hier hebben wij al mee mogen helpen aan het proeven van de nieuwste cocktail.

Vanwege het toerisme spreken redelijk veel mensen engels in Yangshuo. In Shenzhen (bij de grens) was dit een ander verhaal. Toch wel handig om wat chinees te kennen als je hierheen komt. De jonge mensen die eruit zien als scholieren / studenten kun je vragen of ze Engels kunnen. Daarbij is de kans althans het grootst.

Nepspullen zijn volop te verkrijgen. Een iphone is voor ongeveer 79 euro te koop. Er is zelfs een iphone mini! Die heeft zelfs Apple nog niet in het assortiment!

Tai chi


Tai chi is een vorm van martial arts, zoals bijvoorbeeld kung fu. (dus geen ochtendgymnastiek!) We besloten een weekje naar een tai chi school te gaan om dit te leren. 5 uur per dag les dat leek ons wel wat. De vorm die wij wilden leren, de Yang-style, telt 24 verschillende vereenvoudigde vormen allemaal afgeleid van de bewegingen van dieren. De andere stijlen tellen meer dan 100 vormen! Ken je alle vormen dan begin je weer overnieuw om het te verbeteren. Niet gek dat de medecursisten voor minstens 4 weken in de school zitten en hierna weer terugkomen. De tai chi school lag heel rustig buiten Yangshuo, de kamers waren eenvoudig, het eten vegetarisch, de masters erg zorgzaam en geduldig en de medecursisten erg aardig. Zie de site: www.longtoutaichi.com. Helaas bleef mijn koorts en hoofdpijn doorzetten en kon ik niet meedoen met alle lessen, zodat we besloten naar een arts te gaan.


Ziekenhuis-ervaring


Gelukkig was er in het ziekenhuis een redelijk Engelssprekende arts met mondkap, alhoewel er niet echt sprake was van een gesprek, meer van een verhoor. Mevr. Mondkap verdacht mij van de mexicaanse griep en ik was bang dat ik zou worden afgevoerd om een paar dagen in quarantaine te moeten. Na een bloedtest en longfoto bleek dat ik een luchtweginfectie had. De kosten voor de onderzoeken waren 5,50 euro! Mevr. Mondkap zei dat ik aan het infuus moest voor een penicillinekuur. Een paar keer stelden wij de vraag of dit ook niet kon met tabletten, maar zij vond dat dit niet goed was, dus toen toch maar aan het infuus en met pillen en drankjes weer terug naar hotelletje in stad. Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter.

Omgeving Yangshuo
Het is hier echt prachtig. Bekijk de foto's maar die nog volgen. We hebben de afgelopen dagen lekker rondgedobberd op een bambooraft, rondgefietst en de moonhill beklommen. Maar het wordt weer eens tijd om door te gaan!

Tot het volgende verhaal!

Groetjes,
Evelyn

Vervolgroute: Yangshuo - ricepaddies van Ping'an (per bus)- Guilin- Kunming (?)

Citytrip Hong Kong

Drie nachtjes in de stad Hong Kong

Wat hebben we gedaan?

  • veel doorgebracht in shoppingsmalls en marktjes. Bijvoorbeeld de Wan Chai Computer Centre, verdeeld over 2 verdiepingen tientallen winkeltjes met computerspullen, alleen niet veel goedkoper dan in NL.
  • genieten van de mooie harbour. Met de oude Starferry hebben we een oversteek gemaakt van Hong Kong island naar Kowloon. 's Avonds is de skyline op zijn best.
  • met de langste roltrap ter wereld door de leukste buurten van Hong Kong: Lan Kwai Fong en Soho. Deze roltrap is geen overbodige luxe, want de straten lopen supersteil omhoog.
  • biertjes drinken tijdens happy hour. We kwamen in het vliegtuig heel toevallig Ravi tegen (een vriend van Job uit Wageningen, die een jaar in Hong Kong gaat werken) waar we ook nog een drankje mee hebben gedaan.
  • Iets wat ook bij reizen hoort: visa regelen!

Wat viel ons op:

  • hele internationale stad met veel expats: is het westerse stad met chinese trekken of een chinese stad met westerse trekken?
  • in 1997 is Hong Kong door Engeland pas weer teruggegeven aan de Chinezen, zodat de engelse invloeden nog erg merkbaar zijn: dubbeldekkers, linksrijden, metrostations zoals in Londen
  • echt alles wordt in de hoogte gebouwd: een reisbureau, waar wij moesten zijn, was te vinden op de 6e etage met andere reisbureau' s bij elkaar. Alle vergelijkbare winkels gaan sowieso bijelkaar zitten schoenenwinkels bij schoenenwinkels enz.
  • er was wel wat smog maar een gore stad vonden we het niet. Volgens de plaatselijke krant de South China Post speelt er in HK wel een klimaatprobleem. HK warmt op door de hoogbouw en hier moeten de projectontwikkelaars voor opdraaien.
  • Mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en spreken Engels
  • Lange rijen bij Louis Vuitton winkels (Chinese toeristen?)
  • Prijzen ongeveer gelijk aan die van Nederland. Een pint kost 3 tot 6 euro, afhankelijk van merk en happy hour.
  • Hong Kongers zijn gewend om in de rij te staan en doen dit ook heel keurig voor de bus bijvoorbeeld.
  • Het is herfst in Hong Kong, maar dit betekent toch nog tussen de 25-30 graden

Het eten:
Het eten was nog wel een uitdaging. Wat moet je eten als je chinees wilt eten en niet naar de Mac wilt gaan of ander westers eten? Gewoon maar bestellen en er dan achter komen wat je ervan vindt. Dat valt dan soms wat tegen of het is lastig naar binnen te werken met stokjes. Maar we blijven nieuwe dingen proberen afgewisseld met dingen die wel kennen. Maar er staan wel bijzondere dingen op de kaart, zoals 1000 year eggs en blood jelly congee. Later hebben we dit even gegoogled (want er is overal wifi): blood jelly congee is soort rijstepap/soep met bloederig varkensvlees (jak)

Vervolgroute vanaf: Hong Kong - Sezhen (per metro en lopend grens over)- Guilin (per nachttrein) -Yangshuo (per bus)

Tot het volgende verhaal! PS Koop geen foto's voor ons bij, als we meer foto's willen laten zien stuur ik een link naar een andere site mee.

Groetjes,

Evelyn

De grote vakantie

Hallo lezer,

Welkom op ons reisblog.

Waarom?

Tijdens de donkere regenachtige wintermaanden vorig jaar ontstond het idee om een winter in Nederland over te slaan en een lange tijd op reis te gaan. Wat is er heerlijker dan 4 maanden vakantie vieren? Omdat we geen haast hebben kunnen we langer op plekken blijven waar we het naar ons zin hebben en naar plekken toe waar we anders niet snel zullen komen.

Route

Omdat wij vorig jaar een hele fijne vakantie in Indonesië hebben gehad, besloten we meer van Azië te willen zien. Reizen door Azië is daarnaast makkelijk, goedkoop, de cultuur is interessant, er zijn mooie witte stranden, het eten is meestal lekker en de mensen zijn erg aardig enz. enz.

Op zondagavond 4 oktober 2009 vertrekken we naar Hong Kong om een aantal weken in Zuid-West China rond te kijken, waarna we waarschijnlijk doorreizen naar Vietnam en Cambodja. Wat we daarna gaan doen, is ook voor ons nog een verrassing.

Verhaaltjes

Op deze site zullen we af en toe een verhaaltje zetten en foto's, misschien video's. Verwacht geen gedetailleerde dagbeschrijvingen van a tot z. Reacties vinden we heel leuk, deze kun je kwijt onderaan de verhaaltjes. Via de kaart weet je altijd precies waar we ons op de wereldbol bevinden.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaaltje of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor onze mailinglijst door je e-mailadres achter te laten in de rechter kolom.

Job en Evelyn